Godišnja skupština Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

U subotu 20.12.2014, godine u prostorijam pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode održana je godiđnja skupština Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. U radu skupštine učestvovali su i članovi RC Sova.  Pohvalili bi organizaciju skupa zahvalili se na pozivu i mogućnosti učešća i posebo se zhvalili Srđanu Đuranoviću na poklonu. Reč je o filmu “Mi i O(p)Stale ptice (koji je takođe emitovan u okviru Srem film fest 2 (2014 godine).

Koristimo priliku da ekskluzivno najavimo projekciju film tokom sledeće godine u Sremskoj Mitrovici u okvru programa populariziaciji nauke.

Pogledajte trejler i pratite obaveštenja o projekcijama:

 

 

Prezentacija Arhusa i korak ka mreži za podršku ruralnom razvoju Sremske Mitrovice

U četvrtak 18.12.2014. u sali 4 gradske kuće Sremska Mitrovica, održana je završna radionica iz projekta “Arhus moje pravo da znam” Pokreta gorana Sremska Mitrovica podržanog od strane Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, kao i inicijativni sastanak udruženja građanja koja se bave zaštitom životne sredine, poljoprivrede i ruralnog razvoja.

arhaus2 arhaus1

Prvi deo radnog dana bio je prezentacija Arhunske konvencije kao i modela odluka za lokalne samouparve uz praktične i plastične primere Arhusa na lokalnom nivou – zeleni telefon, zelena stolica, zeleni savet i zeleni parlament. Na primerima donošenja strateških dokumenata, procene utica i oglašnja predstavljene su obeveze i procedure lokalne samuprave odnosno investitora koje treba da zadovolji u praksi.

Drugim delom radionice moderirali su Marko Cvijanović predsednk RC Sova i Marina Maksimović iz Agencije za ruralni razvoj. Cilj sastanka je bio unapređenje komunikacija i lansiranje ideje ujednačnog ruralnog razvoja izmedju svih aktera s teritorije ruralnog i urbanog podrčučja grada Sremska Mitrovica.

Dosadašnje iskustvo pokazuje da informacija u ruralnim poručjima kasni il uopšte ne stiže, upravo zbog toga RC Sova je porkenuo iniciativu Koraka ka ujednačenom ruralnom razvoju sa ciljem pružanja blagovremene informacije i podrške krajnjim korisnicima. Na sstanku su bili prisutni predstavnici 15 organizacija iz obastiti poljoprivrede, zaštite životne sredine i poljoprivrede i klaster Sv Dimitrije.

Naredni sastanak je planira za drugu polovnu januara 2015 godine.

Projekcija Filma Zaštitimo Sove

Dana 22.12.2014 s apočetkom u 17h u prostorijama mesne zajednice blok B, u okviru projekta ” Unapređenje zaštite sove mala utina – Asio  otus na teritoriji  Grada Srermska Mitrovicać” podržanog od stane Gradske uprave za urbanizam komunalne uradićemo projekciju filma  Zaštitimo sove Pridodnjačkog društva GEA.