За подстицаје у пољопривреди обезбеђено 24,5 милијарди динара

Влада Републике Србије је на предлог Министарства пољопривреде и заштите животне средине на јучерашњој седници, 19. фебруара 2015. године, усвојила Уредбу о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у 2015. години.

За директне подстицаје у пољопривреди, мере руралног развоја, кредитну подршку и посебне подстицаје у пољопривреди, од којих се очекује повећање производње и укупан економски раст, обезбеђено је 24,5 милијарди динара у овој години.

Овим подстицајима биће обезбеђен развој ове привредне гране, којој директно и индиректно припада скоро четвртина запосленог становништва у Србији.

Spavanje mlade Utine i divljeg patka

Na poziv komandira vatrogasne jedinice Vladimira Drmanovića, odazvali smo se pozivu i “spasili” mladu utinu. Naima nesmotrena ptica verovatno u lovu uletela je u garažu vatrogasne jedinice i nije mogla da izadje prateći svetlost vise puta se sudarala od prozor, bezbedno smo je uhvatili pregledali od paraziti i oslovdili u pravcu atara  da obavlja svoj ekološki posao koristimo priliku da se zahvalimo prijateljima iz Vatrogasne jedinice.

1 2

Narednog dana obavešteni smo o prihvatanju divljeg patka od strane našeg prijatelja Narcise Božić i njenog supruga. Prici su ukazali pomoć, prehranili je i oslobidili kod restorana rubi, Ptica se pridružila jatu koje obitava u blizini,

Na sednici uravnog odbora udruženja odlučeno je da se pomenutim licima i Vatrogasnoj jedinici dodeli zahvalnica udruženja.

Koristimo priliku da pohvalimo gest naših sugrađana i da pozovemo ljude na humanost prema životinjama.

Međunarodni prodajni turistički eko etno sajam “Zvuci, ukusi i mirisi tradicije”

Pod pokroviteljstvom Stalne Radne Grupe za Regionalni Ruralni Razvoj Jugoistočne Evrope (SWG RRD), a u organizaciji Klastera “Sveti Dimitirije” , u Sremskoj Mitrovici se u petak i subotu, 13. i 14. februara 2015. godine održao prvi Međunarodni turistički eko-etno festival “Zvuci, ukusi i mirisi tradicije”.
U toku same manifestacije, organizovan je biti I Okrugli sto na temu razvoja ruralnog turizma – mogućnosti i perspektive umrežavnja u prekograničnom regionu Drina-Sava, o načinima i modelima prekogranične saradnje u cilju unapređenja turističke ponude i povećanja frekventnosti turizma.

DSCF0923   DSCF0950

 

Organizatori
Klaster turističke mikroregije Grada Sremska Mitrovica i Grad Bijeljina

Partneri na projektu:

Sremska Mitrovica:

Grad Sremska Mitrovica

Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica

Turistička organizacija Opštine Bogatić

Ustanova za negovanje kulture Srem

LAG Srem+ Sremska Mitrovica

Pokret gorana Sremska Mitrovica

UG Ruralni centar Sova

Udruženja pčelara Fruške gore

Biblioteka “Gligorije Vozarović”

Bijeljina:

Grad Bijeljina

Udruženje žena sa invaliditetom “Impuls” Bijeljina

Turistička organizacija Grada Bijeljina

JU Centar za kulturu Opštine Bijeljina

Privredna komora Bijeljina

This project is finaced by the European Union

Brčko distrikt BiH:

Udruženje za podršku i razvoj Sistem

Vlada Brčko distrikt BiH

Privredna komora Brčko distrikta BH

ZZ „Brka“ Brčko distrikt BiH

Udruženje ljubitelja umjetnosti „ULJUB“ Brčko

Manifestacija je podržana od strane Stalne Radne Grupe za Regionalni Ruralni Razvoj Jugoistočne Evrope (SWG RRD i Programa pristupa zasnovanog na razvoju teritorije (ABD), a finansirana od strane Evropske Unije.