Spring Alive – dočekajmo proleće zajedno

 Dočekajmo proleće zajedno

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane da se uključe u praćenje prolećne seobe ptica kroz aktivnosti na programu „Proleće uživo“. U prvim danima marta željno očekujemo dolazak belih roda i seoskih lasti, a neke selice poput čaplji kašičara i vivaka već pristižu.

„Želimo da probudimo istraživački duh kod školske dece i da ih spojimo sa prirodom. Najbolji način za to upravo je druženje sa pticama u prirodi“, kaže Slobodan Knežević koordinator programa Proleće uživo za Srbiju i dodaje: „Deci nedostaju aktivnosti u prirodi, kontakti sa pticama, aktivno učenje i dobra zabava, a mi im to možemo organizovati“.

Aktivnosti u 2017. uključuju organizovanje po 10 predavanja i izleta za decu školskog uzrasta u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu, Čačku i Pirotu. Generalni pokrovitelji programa je Micubiši fond za Evropu i Afriku.

Proleće uživo (eng. Spring Alive) je međunarodni program koji organizuju partneri globalne mreže za zaštitu ptica i prirode BirdLife International sa ciljem da se podstakne i razvije interesovanje za ptice selice i zaštitu prirode. U Srbiji ga sprovodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sa svojim lokalnim partnerima, za Sremsku Mitrovicu Udruženje Ruralni centar Sova. Osnovna aktivnost je praćenje toka seobe pet ciljanih vrsta ptica:bele rode, seoske laste, crne čiope, kukavice i pčelarice koje svaki građanin može da prijavi tako što će ga uneti na stranicu http://www.springalive.net/sr-rs. Prijavljivanje nalaza počinje od marta, u vreme njihovog dolaska iz Afrike u naše krajeve i traje do juna. Program je prvenstveno namenjen deci školskog uzrasta, ali su i svi ostali zainteresovani dobrodošli.

„Mnoge ptice selice svrstavaju se u ugrožene vrste jer im zbog uništavanja staništa i krivolova populacije decenijama opadaju“, tvrdi Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučvanje ptica Srbije. „Međunarodna naučna studija pokazala je da se u oblasti Sredozemlja godišnje nelegalno ubije oko 25 miliona ptica selica što ostavlja katastrofalne posledice i po ptice koje se gnezde u Srbiji“.

Za dodatne informacije molimo Vas da nam se obratite na kontakt.

 

Marko Cvijanovic

RCSOVA

ruralni.centar.sova@gmail.com

064 30 62 833

 

 

Dopis Spring Alive final

Članovi RC Sova su učestvovali u GBBC/eBird – velikom popisu baštenskih ptica

Prethodnog vikenda 17- 19. februara članovi RC SOVA su učestvovali u BBCG/eBird – velikom popisu baštenskih ptica na teritoriji grada Sremska Mitrovica. Popis je volonterski i sprovodi se u celom svetu. U Srbiji je tokom vikenda zabeleženo 100 vrsta ptica u okviru 199 lista popisivača. 

Mi smo zabeležili 38 vrsta ptica u Sremskoj Mitrovici uprkos izostanku očekivanih grabljivica popout Belorepana, vetruški, mišara, kobca, jastereba, raznih vrsa čabli  i određenog broja pevačica. 

Od zabeleženih interesantno je smanjenje sova malih ušara na zimovalištu u centru Sremske Mitrovice sa uobićajenih  oko 200 prethodnih godina na 112 jedinki. Takodje veliko jato drozdova u kojima je preovlađivao drozd borovnjak bilo je veoma glasno u spomen parku sa velikim detlićima, kosom, zelnmo žunom, crvendaćima. 

Detaljnije infomacije na 

http://ebird.org/ebird/gbbc/country/RS?yr=all

Istraživanje biodiverzita Šipova i okoline

U sklopu redonovnih aktivnosti Udruženja  i saradnje sa Goranom Topićom tokom 2017 nastavili smo sa istraživanja biodiverziteta Šipova i okoline.  Šipovo je opština koje se nalazi u “južnom džepu” zapadnog dijela Republike Srpske, BiH.  To je prvenstveno brdsko planinsko područje ispresecano rijekama Janj i Plivom, kao i rečicama Sokočnicom, Lubovicom i Volaricom. U neposrednoj blizini grada nalazi se srednjovekovna tvrđava znana kao Sokol (Soko grad) na Plivi. 

Savršena staništva uslovljavaj brojan biodiverzitet tako da smo u prethodnom periodu zabeležili preko 78 vrsta dnevnih leptira, brojne vrste ptica, sisara (lisicu, ježa, srne, novu teritoriju evropskgo dabra i od ove godine markirali teritoju veverice)

Ove godine smo nastavila istraživanja na teritoriju Kupresa, Jajca i Šipova, 

Tokom promenljivih februarskih dana fokusarali smo se na ornitofaunu  (ptice) i zabaleži smo prisustvu dugorepe, plave, velike, čupaste i planiske senice, kosa, drozdova imelaša i borovnjaka, svrake, šojke, sive vrane i gavrana, brgljeza, vrabaca, vodenkos, brojnih pataka gluvare, zviždare, čegrtuše, dupljašica, riđoglave, ćubaste i patke crnike, lisku, cajzlici, zebe, batokljun, siva čaplja, veliki detlic  i od grabljivica misar, jastreb i suri orao. kao Mrkog i Srebrnatstog galeba….

istraživanje ove godine je upotpunilo je markiranje nove teritorije veverice. 

Posebno se zahvaljjemo našem prijatelju i saradniku Goranu Topiću bez koga bi porpiličan  teren ostao nepokriven, Hvala Gorane.

 a11a1