Noć Slavuja Sremska Mitrovica

Postovane kolege 

 
 
U subotu 19.5.2018 godine u saradnji  u koordinaciji sa Društvom za zaštitu i prouavanje ptica Srbije  prvi put smo organizovali Noć slavuja u Sremskoj Mitrovici. Istovremeno šetnje i upoznavanje sa slavujima su organizane na lokacijama u Novom Sadu, Beogradu i Čačku u saradnji sa lokalnim organizacijama.
 
U Sremskoj Mitrovici lokacija bio je Spemen (Memorijalni) Park priliko koga smo organizovali više tura za ukupno 20ak učesnika i imali priliku da sluđamo izmedj8 i 10 pevajućih  mužjaka na dve lokacije u Parku. Imali smo priliku da fotografišemo tri muzjaka i procena populacije je da u spomen parku ima izmejdu 5 i 8 parova. 
Tokom obilaska lokacija sluđana je pesma, pričali smo o slavuju i drugim pticama i koristili priliku da je fotografišemo. 
 
Slavuj ( (Luscinia megarhynchos ) je ptica pevačiča iz poredice Muharica. Zbog neugledno smeđe boje  perje (odozdo nešto svetlije nego sa gornje strane), veome ih teško primetiti u gustišu u kome žive, ali se zato pesma  dobro čuje
 

Obično se misli da slavuj peva samo noću, ali ukoliko ga ne uznemiravaju, često peva i danju. Najčešće pritom sedi u nekom žbunu gde je skoro nevidljiv zbog neupadljivog perja. Pesma malog slavuja ] je inspirisala mnoge pesme, bajke, opere i poeziju. 

Slavuj je primer ptice selice. Svi slavuji provode zimu u Africi, a kod nas dolaze u aprilu mesecu. Slavuj peva samo u proleće, a negde u junu lagano prestaje sa pesmom, pa u avgustu može da izgleda kao da su već otišli na jug. Međutim, oni su tada tu, samo tihi i neprimetni.U Srbiji se gnezdi samo mali slavuj, a zimu provodi u različitim delovima Afrike nego mali slavuj.

 

Upravo zbog prirode ptice nismo želeli da pravimo veliku akciju, od naših volonterea i saradnika znamo za više lokacija  na kojima pevaju slavuju i to su parkovi i drvoredi u naselju KPD, MAtije Huđi, Kamenjark i već spomenuti Spomen Park.

 
Izvinjavamo se sugrađanima koji su  izrazili žalljenje što  nisu   mogli da prosustvuju usleg kasnog viđenja objakve, ali u prirodi svaka veća grupa dobela bi do kontra efekta. Iskoristili smo priliku da potvrdimo lokacije  i pozivamo Vas da učestvujete u nekoj od narednih akcija ili da jednostavno uživate u pesmi pticau samostalno organizovanim setnjama. (ako želite nešto da viditi pitajte gde možete)
 
Pored slavuja na spomen parku možete  uzivati u popriiličnom broju golubava grivnaša, gugutki, vlabaca (pokućara i poljskih), svraka, kosova, velikih detlića, zelene zune, divljih pataka, čvoraka zutarica, senica, batokljuna i veverice, Neke vole da se slikaju neke malo manje ali je svakako izazov,
 
Za foto safari kako spomenjaku tako i  drugim delovima  grada uz užovnje u prirodi smo uvek  raspoložene i ako ne možemo da se pridružimo tu smo  da Vam damo pravi savet gde da idete i kako da se adekvatno ponašate. 
 
 
Hvala Vam što pratite naš rad i do sledeće prilike 
 
Marko Cvijanović
 
Ruralni Centar Sova