3rd training ongoing in BEST project

NSME – The International Network for Small and Medium Enterprises in partnership with Cluster house Serbia organize 3rd training.

BE.ST. [BEst practices Exchange to STimulate Serbian SMEs growth]

Best Practices Lab n. 3 – How to scale up and pitching session
Date: 25th and 26th of June 2019
Venue: Nis, Serbia – Generala Milojka Leŝjanina 52
Target group: up to 40 selected entrepreneurs, start uppers, innovators and wannabe entrepreneurs.

Agenda
Day 1
h 10.00 – 10.15 Opening and welcome address
h 10.15 – 11.45 Organisational Processes
h 11.45 – 12.00 Coffee break
h 12.00 – 13.30 Financial resources
h 13.30 – 14.30 Lunch break
h 14.30 – 15.30 How to pitch your business idea
h 15.30 – 16.30 Working group: pitching simulation
Day 2
h 10.00 – 11.00 Presentation of business ideas – first round
h 11.00 – 12.00 Presentation of business ideas – second round
h 12.00 – 12.15 Coffee break
h 12.15 – 13.15 Presentation of business ideas – third round
h 13.15 – 14.15 Lunch break
h 14.15 – 15.15 Presentation of business ideas – fourth round
h 15.15 – 16.15 Evaluation and selection of the most promising ideas
h 16.15 – 16.45 Announcement of the 6 business ideas participating to the Best Practices Lab n. 4
h 16.45 – 17.00 Conclusions

Lecturer and mentor: Mr. Lorenzo Pellegrini

Lorenzo Pellegrini graduated in Computer Science at the University La Sapienza di Roma. He also holds an Executive MBA from MIP Politecnico di Milano.
Since 2009 he is an entrepreneur:
2009 – 2012: Founder of Red Carpet Group
2012 – today: Co-Founder of App to you
2015 – today: CEO of iLiveMusic, digital startup crowd-funded in 2018 (1.2M € worth).
Mr. Pellegrini is also Marketing Professor at the IED – Istituto Europeo Design and since 2016 he
is vice president of the Young Entrerpreneurs Group of the Arezzo section of the Italian General Confederation of
Enterprises, Professions and Self-Employment (Confcommercio).

Фотографија корисника INSME - The International Network for Small and Medium Enterprises

After the lunch break we are now talking about how to effectively pitch a business idea.

Lorenzo Pellegrini has just shared a few rules, a successful pitch has to be:

✔️ Succinct
✔️ Easy to understand
✔️ Greed inducing
✔️ Irrefutable

#bestproject #ClusterHouse App to you

Projektna podrška Vojvodjanske Banke

Ruralni centar sova je sa programam Doslo doba da se nesto novo proba učestvovamo u konkursu Odgovorno u zajednici i u okviru faze glasanja bili 4 što je bilo dovoljno da se plasiramo u finale.

U okviru finala koje je održano 15.6.2019 imali smo 3 min da objasnimo našu ideju pred žirijem i u tome smo bili uspešno. Za realizaciju dobili smo 10 računara koje ćemo koristiti prilikom obuka – osnovnog informatičkog opismenjanjava žena u ruralnom području  u narednom periodu. 

O ciljevima, aktivnostim i dinamici bićete naknadno obavesteni.

Zahvaljujemo se Vojvodjanskoj OTP banci, programu Odgovorno u zajednici uz čestitike svim finalistima i pobednicima za 2019 godinu

.

Agrosirm – Promocija Sremske Korpe proizvoda

Ovogodišnji AgroSirm – sremski poljoprivredni sajam na Hipodromu u Sremskoj Mitrovici, bio je koncipiran u dva bloka – prvi, glavni, sa poljoprivrednom mehanizacijom i opremom, i drugi, gastronomsko tursitički. Tako je na jednom mestu predstavljeno sve ono što može
da interesuje našeg poljoprivrednika, od mehanizacije, priključnih mašina, semenske robe, stočne hrane, sadnog materijala, do novih tehnoloških rešenja koja pojednostavljuju i čine ekonomičnijom poljoprivrednu proizvodnju. U poljoprivrednom delu Sajma demonstriran
je i rad atomizera, prskalica, rolbalera i druge mehanizacije. U drugom segmentu Sajma predstvaljeno je ono čime se Sremci najviše ponose – suvomesnati proizvodi, kozji i kravlji sir, proizvodi od gljiva, med, slatko slana zimnica, rakija, fruškogorska vina, a predstavila
su se i etno domaćinstva, udruženja žena, kao i proizvođači zanatskih proizvoda, rukotvorina i suvenira. 

U okviru gastro turističkog bloka Sajma predstavljena je i „Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda“, koju čine lokalni poljoprivredno prehrambeni i zanatski proizvodi. Svi proizvodi u korpi su deklarisani i potiču od registrovanih proizvođača, i kao takvi mogu legalno da se plasiraju na tržište, i pojedinačno i u vidu zajedničke korpe. Korpa je formirana u okviru projekta koji realizuje Ruralni centar SOVA iz Sremske Mitrovice, u okviru programa UNDP-a, koji finasira Ruska Federacija. Kroz umrežavanje malih preduzetničkih radnji, poljoprivrednih gazdinstava i subjekata koji se bave seoskim turizmom, projekat doprinosi unapređenju lokalne ruralne ekonomije, stoga je podržan i od strane lokalne samouprave, pre svega Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, i to najviše u delu promocije projektnih aktivnosti. Osim formiranja korpe lokalnih proizvoda projektom je predviđeno i postavljanje turističke signalizacije za sve     aktere koji su uključeni u projekat, što dodatno povećava vidljivost njihovih proizvoda i usluga. Cilj „korpe“ jeste da se kroz brendiranje lokalnih proizvoda, poveća njihova vidljivost, i na taj način doprinese da se i Srem i Sremska Mitrovica predstave kao bogata gastro turistička destinacija. Korpa dolazi u nekoliko različitih veličina, privukla je veliku pažnju posetilaca, i već se pojavilo mnogo zainteresovanih koji bi korpu nabavili u vidu „korporativnog“ ili „diplomatskog poklona“.

 

– U korpu je stala sva blagodet Srema, u vidu poljoprivrednih, prehrambenih i zanatskih proizvoda naših lokalnih proizvođača. Projekat doprinosi afirmaciji seoskog preduzetništva i zanatsva, jača ruralnu ekonomiju kroz unapređenje prerađivačkih aktivnosti na selu, i nadam se da će rasti broj proizvoda koji će naći mesto u ovoj korpi. Projektnim aktivnostima se okuplja ruralno stanovništvo koje se edukuje o značaju brendiranja, marketinga i benefitima koje donosi registrovana proizvodnja, i na taj način se ovi proizvođači uvode u legalne tokove proizvodnje i prodaje proizvoda – Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj.

 
Sajam na mitrovačkom hipodromu organizovali su Grad Sremska Mitrovica, PKS Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga i domaćin – PJ „Dubrava“ KPZ Sremska Mitrovica, proizvođač prikolica, teških drljača, platformi za branje voća i ostale priključne poljo mehanizacije. Od suorganizatora iz civilnog sektora bili su tu Konjički klub „Srem“ i Ruralni centar SOVA. Organizaciju i realizaciju Sajma podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, i brojne grdske organizacije i javna preduzeća – Agencija za ruralni razvoj, Turistička organizacija i JKP „Komunalije“. Generalni sponzor je, kao i prethodne godine, kompanija Dunav osiguranje. Sajam je svečano otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Drugog sajamskog dana, na istom mestu održana je i „Fijakerijada“, u organizaciji Konjičkog kluba „Srem“. Fijakerijada je organizovana u okviru projekta „HORIS-konjička ruta Srema“ – program prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske. 


Tako se za svakog našlo po nešto, a iako je ulaz bio besplatan, posetioci svakako nisu došli džabe.

AGROSIRM – SREMSKI POLJOPRIVREDNI SAJAM 2019.

 
Srem je bogat poljoprivredni kraj, koji zaslužuje jedan veliki poljoprivredni događaj, a upravo je to „AgroSirm – sremski poljoprivredni sajam“, koji će se 8. i 9. juna održati u srcu Srema, u Sremskoj Mitrovici, na Hipodromu.
 

Ideja o potrebi za ovakvom smotrom agrara javila se 2017. godine kada je na istom mestu organizovana Izložba poljoprivredne mehanizacije domaćih proizvođača, koja je već 2018. godine prerasla u Sajam, da bi se u takvom obliku održala i ove godine.

Sajam organizuju Grad Sremska Mitrovica, PKS Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga i domaćin – PJ „Dubrava“ KPZ Sremska Mitrovica, proizvođač prikolica, teških drljača, platformi za branje voća i ostale priključne poljo mehanizacije. Od suorganizatora iz civilnog sektora tu su Konjički klub „Srem“ i Ruralni centar SOVA iz Sremske Mitrovice. Organizaciju i realizaciju Sajma podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, i brojne grdske organizacije i javna preduzeća – Agencija za ruralni razvoj, Turistička organizacija i JKP „Komunalije“. Generalni sponzor je kompanija Dunav osiguranje.

Фотографија корисника Agencija Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica

Uvažavajući interese privrede i privrednika, a uzimajući u obzir privrednu strukturu i veliko učešće poljoprivrede u njoj, ideja i cilj organizovanja jednog ovakvog događaja jeste  da se na jednom mestu predstavi sve ono što može da interesuje našeg poljoprivrednika, od mehanizacije, priključnih mašina, semenske robe, stočne hrane, sadnog materijala, do novih tehnoloških rešenja koja pojednostavljuju i čine ekonomičnijom poljoprivrednu proizvodnju. U poljoprivrednom delu Sajma demonstriraće se rad motornih testera, trimera, atomizera, sečki za ogranke, prskalica, rolbalera i druge mehanizacije.

U drugom segmentu Sajma biće predstvaljeno još nešto čime se Srem ponosi – gastronomsko turistička ponuda. Očekuju se brojni izlagači poljoprivredno prehrambenih proizvoda, proizvođači suvomesnatih proizvoda, kozjeg i kravljeg sira, slatko slane zimnice, rakije, vina, kao i etno domaćinstva i proizvođači zanatskih proizvoda – rukotvorine, suveniri, domaća radinost. U okviru gastro turističkog bloka biće predstavljena i „Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda“, koju čine lokalni poljoprivredno prehrambeni i zanatski proizvodi, a koja će se moći nabaviti kao diplomatski, odnosno korporativni poklon.

Фотографија корисника Agencija Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica

Na Sajmu se očekuje i bogat prateći sadržaj – kuvaće se vojnički pasulj, kotlići, paprikaš od gljiva, a svi specijaliteti će se posetiocima deliti besplatno.Najsrećnije posetioce očekuju i vredne nagrade sponzora Sajma – gume za traktor firme „Mitas“ Ruma, kao i vikend za dve osobe u hotelima „Premier Aqua“ u Vrdniku i „Moravica“ u Sokobanji.

Prvog sajamskog dana će se od 10 do 13 sati snimati emisija „Žikina šarenica“ koja će se uživo emitovati na TV Pink, a u nedelju od 14 sati će se na istom mestu održati „Fijakerijada“, u organizaciji Konjičkog kluba „Srem“. Fijakerijada se organizuje u okviru projekta „HORIS-konjička ruta Srema“ – program prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske.

Фотографија корисника Agencija Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica

„Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda“ se formirma u okviru istoimenog projekta finansiranog od UNDP i program AID for trade finansiranog Sredstvima Ruske federacije. 

 

Фотографија корисника Agencija Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica

Radno vreme Sajma je od 10 do 19 sati, a Sajam će svečano otvoriti Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede,  u subotu 8. juna u 11h.