“Održiva poljoprivreda za održivi Balkan”

u periodu od 1-4 Decembra 2016 održana je treća  obuke na temu javnog zastupanja i organizacionog razvoja, namenjene organizacijama civilnog društva iz zemalja zapadnog Balkana, u okviru projekta „Održiva poljoprivreda za održivi Balkan“.

Cilj obuka je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva na zapadnom Balkanu za javno zastupanje u oblasti održive poljoprivrede, a nakon obuke, organizacije će biti u prilici da svoje iskustvo i rad postave u okvire javnog zastupanja, prepoznaju značaj strateškog planiranja i razumeju glavne elemente organizacionog razvoja. Obuke vodi Vukosava Crnjanski, trenerica sa značajnim i dugogodišnjim iskustvom u pružanju podrške organizacijama civilnog društva na temu javnog zastupanja, organizacionog razvoja, strateškog planiranja, pisanja projekata i komunikacije.

Učesnici obuka su organizacije civilnog društva koje su učestvovale na konkursu za učešće u Programu obuke i dodele bespovratih sredstava “Održiva poljoprivreda za održivi Balkan”. Pristiglo je ukupno 114 projektnih predloga u koje je uključeno ukupno 283 organizacije civilnog društva iz Albanije, bivše jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore, Srbije i sa Kosova* (114 vodećih i 169 partnerskih organizacija). Od toga, nezavisna evaluaciona komisija je odabrala ukupno 48 organizacija da učestvuju u Programu, označivši njihove projektne predloge kao one koji imaju potencijal da se u daljem procesu izrade punog predloga projekta, razviju u efektivne kampanje javnog zastupanja u oblasti održive poljoprivrede. U pitanju je 18 organizacija iz Srbije, 10 iz bivše jugoslovenske Republike Makedonije, 8 iz Albanije, 6 iz Crne Gore i 6 sa Kosova*.

OCD koje su odabrane za Program navedene su u tabelarnom prikazu.

Pored 48 organizacija civilnog društva koje su odabrane da učestvuju u Programu obuke i dodele bespovratih sredstava “Održiva poljoprivreda za održivi Balkan”, obukama će, zahvaljujući sredstvima koje su obezbedili REC i SIDA, prisustvovati i 13 partnerskih organizacija u okviru CSOnnect programa.

ORCA je kao vodeći partner konzorcijuma od 13 organizacija civilnog društva započela realizaciju institucionalnog granta u okviru „Programa podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti životne sredine (CSOnnect)“. Program CSOnnect realizuje Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu – REC kancelarija u Srbiji, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunaodnu saradnju i razvoj (SIDA).

Projekat realizuje regionalni konzorcijum organizacija civilnog društva iz Albanije (Institut za politiku životne sredine), bivše jugoslovenske republike Makedonije (FLOROZON), Kosova* (NGO AKTIV) i Crne Gore (Centar za zaštitu i proučavanje ptica – CZIP), predvođen Organizacijom za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA iz Srbije. Projekat traje četiri godine (2016-2019) i finansiran je od strane Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija, Generalni direktorat za proširenje i susedsku politiku (DG NEAR) u okviru programa za jačanje civilnog društva i medija (Civil Society Facility and Media Programme 2014-2015). Ukupni budžet projekta iznosi 960.760 eura.

Nama kao mladoj organizaciji učešće u ovom programu pomoćiće nam da unapredimo naše kapacitete u strateškom planiranju evaluiramo našu misiju i viziju kako unutar SOVE tako i u  pLAGa “Srem+”

U narednim danima ćemo Vas  obavestiti i pozvati da date vaš doprinos izradi misiji i vizije  kao i strateškog dokumenta RC SOVE.

https://www.facebook.com/pg/ruralni.centar.sova/photos/?tab=album&album_id=1806258346328455

 

Једно мишљење на „“Održiva poljoprivreda za održivi Balkan”“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.