Konferencija BiH ”Youth activism in the sustainable management and biodiversity conservation in ADBA Region of Drina-Sava”

Konferencija BiH 

”Youth activism in the sustainable management and biodiversity conservation in ADBA Region of Drina-Sava” 

Omladinski aktivnizam o održivom upravljanju i očuvanju biodiverziteta u ABDA regionu “Drina-Sava” 

 

            Prva konferencija u okviru projekta je održana u restoranu SAS u Priboju  uz podršku  SWG RRD dok je učesnike pored predstavnika donatora i organizatora pozdravio načelnik opštene Lopare dr Rado Savić i poželeo uspešan rad i da ovo bude početak dobre saradnje.

            EKO- Leonardo je u partnerstvu sa Ruralanim centrom Sova aplicirao na poziv SWG I dobio podršku kroz aktivnost “ljudi-ljudima”   2P2 u okviru projekta “Podrška regionalnoj saradnji i izbalansiranom teritorijalnom razvoju  zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja evropskim integracijama” za inicijativu “Omladinski aktivnizam u održivom upravljanju biodiverzitetom ADBA regiona”.  

            Cilj projekta je umrežavanje, razmene i unapredjenje iskustva u omladinskom aktivizmu  u zaštiti biodiverziteta regiona Drina Sava. Sama inciativa je zamisljena u vidu radionica u kojoj će biti ukljuceni ucenici osnovnih i srednjih skola sa fokusom na edukaciju mladih i pokazivanja primera dobrih praksi u upravljanju i monitoring biodiverziteta.

            Aktivnosti su organizovanje na dve konferencije, prve u Loparama na kojima će akcenat biti dobri primeri prakse u upravljanju zaštićenim prirodnim dobrima i završne u Sremskoj Mitrovici na kojoj će akcenat biti na edukaciji mladih i razmena iskustva u ruralnom razvoju i upravljanju biodiverzitetom.  

            Ruralni centar Sova je organizovao delegaciju od 14 učesnika iz Sremske Mitrovice iz omladinaca gimnazije, podmlatka ruralnog centra sova, civalnog i privatnog sektora i uzeo aktivno učešće na konferenciji.

            tok konferencije bio je podeljen u dva dela u prvom u kom su prezentovani dobir primeri prakse omladinskog aktivnizama u zaštiti biodiverziteta i načina uključivanja omladinaca (od medjunarodnog popisa ptica močvarica, preko proleće uživo, obeleažavanja ekoloških datuma, vikenda posmtranja ptica do učešća na međunarondim kampova), dobrih primera prakse upravljanja zaštitćenim područjima u regionu  i različitim upravljačima do primera omladinskog aktivnizama  u osnovim školama u Priboju i Loparama

Drugi deo  programa bio je posvećen zejedničkom radu na identifikaciji i pokušaju rešavanja zajedničkog problema, Mladi su identifikovali tri grupe problema, (ne)upravljanje otpadom, smanjenje zelenih površina i nebriga o psima lutalicaima. Participativno smo se odlučili da se pozabavimo problematikom otpada i došli smo do razvoja projektne ideje odnosno do stadijuma : problematika upravljanje otpadom i cilj unapredjenje upravlajnja otpadmo i smanajnje otpada na zelenim površinana, metode, nakon zajedničkog sastanka porkenuti inicijativu  i kampanju kako biti dovoljno glasan i uticijan na druge. Napominjemo da je večini omladinaca ovo bio prvi rad na projektnom predlogu i da smo uz pomoć iskusnijih kolega identifikovali potencijelne benefite i mogućnosti. Tako da je smo proeeporuci mogucnost organizaovanja sekcije koja bi sakupljanja PET , limenke i Papira i radila prodaju radi ostvarivanja ekonomskog benefita za druge ekološke akcije. Ideja je u povuju  koju ćemo razraditi za naredni sastanak.

            Tema koja je nametnula i pitanje ugroženosti staništa i vrsta u regionu i pitanje jednog od učesnika koja je najugroženija vrsta kod nas ptica, jedan od predavača Marko Cvijanović je odgovorio – da je urbanizacijom ključno gubitak staništa, ukljanjanje vegetacija i direktan uticaj na gubitak populacija „uobičajenih vrsta“ poput vrabaca, detliča, crvendaća crvenrepki i da je ključno pronači balans između urbanizacije i očuvanja kako zelenih površina tako i staništa sa zbunstom vegetacijom rada opstanka vrsta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AGENDA KONFERENCIJE Lopare BiH 

 

12:00 – 12:30 Dolazak učesnika i dobrodošlica 

 

12:30 – 12:40 Pozdravni govor 

Aleksandar Damnjanović, regionalni menadžer 

(Mirela Čaušević, regionalni koordinator) 

Boško Nikolić, koodinator projekta

 

12:40 – 12:45 Uvod u teme konferencije 

Marko Cvijanović 

 

12:45 – 13:00 Prezentacija “Omladinski aktivizam u zaštiti biodiverziteta” Marko Cvijanović 

  

13:00 – 13:15 Prezentacija Aktivizam mladih , mobilnost i volonterizam Boško Nikolić 

  

13:15 – 13:30 Prezentacija Ugrožene vrste ptica regiona Drina Sava” Marko Cvijanović **

 

13:30 – 14:00 Kafe pauza 

 

14:00 – 14:15 Prezentacija “Specijalni Rezervat prirode Zasavica –  Mladi u zaštiti Rezervata” Mihajlo Stanković 

 

14:15 – 14:30 Prezentacija  “Aktivizam učenika ”  Boško Nikolić   

 

14:30 – 15:00 Inicijativa za zajednički Eko projekat / umrežavanje Eko prvi deo 

 

15:00 – 16:00 Ručak 

 

16:00 – 17:00 – Fakultativni obilazak Priboja

            Konferencije podržava Stalna radna grupa za ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi u okviru Projekta “Podrška regionalnoj saradnji i izbalansiranom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja evropskim integracijama” uz finansijsku pomoć 

S postovanjem, ,Projektni TIM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.