Međunarodni dan Vrabaca 20.3.2017. u Sremskoj Mitrovici

Poštovani
 
koristimo priliku da Vas obavastimo da će Ruralni centar Sova organizovati obeležavanje Međunarodnog dana Vrabaca 20.3.2017.  u saradnji sa Društovom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru projektnih aktivnosti podržanih od strane grada Sremska Mitrovica.
 
Cilj manifestacije je da skrene pažnju javnosti na važnu ulogu vrabaca i da se sačuva njihov opstanak!
 

U Srbiji se gnezde tri vrste vrabaca a to su pokućar, poljski i španski vrabac. ( Za Sremsku Mitrovicu u urbanom području je karakterističan vrabac pokućar, dok se poljski vrabac nalazi mahom u ruralnom području i prati zbunastu vegetacije, do sada u Sremu nije zabeležen španski vrabac)

Pokućar je nezvanični simbol Grada Beograda, a njegov lik je korišćen za maskotu Univerzijade 2009.godine.

Vrapcima može pomoći postavljanjem kućica za gnežđenje, pažljivim planiranjem i održavanjem zelenila, zimskom prihranom i zaštitom od domaćih mačaka koje su im u selima i gradovima najveći neprijatelj.

Početkom godine u Srbiji živi oko pet miliona, a krajem leta, nakon gnežđenja, populacija vrabaca u Srbiji naraste na oko 10 miliona jedinki.

 
RC SOVA će u ponedeljak 20.3.2017 u Srednjoj medicinskoj školi Draginja Nikšić  održati radionice na temu 
 
1. Omladiskog Aktivizma u zaštiti biodiverziteta područja Drina SAVA
 
2, Ugrožene vrste ptica 
 
 i uradit redovan monitoring ptica u Spomen parku, Gradskim parkvovima i duž reke Save (zainteresovani javite se putem maila)
 
Pozivamo Vam da se priključite manifestaciji na neki od sledečih načina;
 

o   slanjem fotografije  rezulucije veće od A4 formata  min 300 pic vel  min 1,5 mb na mailruralni.centar.sova@gmail.com

o   postavljanjem slike na post ispod teksta na FB stranici https://www.facebook.com/ruralni.centar.sova/ 

o   javite nam brojnost vrabaca  po danu I lokaciju u urbanom i ruralnom području grada Sremska Mitrovica i okolna sela na mail  ruralni.centar.sova@gmail.com

Rok za slanje fotografija i podataka je 24.3.2017 godine kada ćemo proglasiti pobednike i u narednim danima podeliti nagrade 

Pored Sremske Mitrovice Društov za zaštitu i proučavanje ptica će obeleđiti Međunarodni dan vrabaca u Novom Sadu i Beogradu. 

Za sve dodatne infomacije stojimo Vam na raspolaganu. 

poster vrabci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.