Druga radionica i konferencija u okviru projekta ”Youth activism in the sustainable management and biodiversity conservation in ADBA Region of Drina-Sava” Omladinski aktivnizam o održivom upravljanju i očuvanju biodiverziteta u ABDA regionu “Drina-Sava”

EKO- Leonardo je u partnerstvu sa Ruralanim centrom Sova aplicirao na poziv SWG I dobio podršku kroz aktivnost “ljudi-ljudima”   2P2 u okviru projekta “Podrška regionalnoj saradnji i izbalansiranom teritorijalnom razvoju  zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja evropskim integracijama” za inicijativu “Omladinski aktivnizam u održivom upravljanju biodiverzitetom ABDA regiona”. 

            Cilj projekta je umrežavanje, razmene i unapredjenje iskustva u omladinskom aktivizmu  u zaštiti biodiverziteta regiona Drina Sava. Sama inciativa je zamisljena u vidu radionica u kojoj će biti ukljuceni ucenici osnovnih i srednjih skola sa fokusom na edukaciju mladih i pokazivanja primera dobrih praksi u upravljanju i monitoring biodiverziteta.

            Aktivnosti su organizovanje na dve konferencije, prve u Loparama na kojima će akcenat biti dobri primeri prakse u upravljanju zaštićenim prirodnim dobrima i završne u Sremskoj Mitrovici na kojoj će akcenat biti na edukaciji mladih i razmena iskustva u ruralnom razvoju i upravljanju biodiverzitetom.  

           Druga konferencija održala se u Noćaju  – ruralno područje grada Sremska Mitrovica gde je fromalni Domaćin bilo partersko udruženje Ruralni centar Sova . Ova radionica je više akcentovala omladinski aktivizam u zaštitti životnre sredine gde su svoje rezultate predstavili predstavnici udruženja Eko Sava – Zlatko Načev,   putem prezentaije aktivna zaštita Smudja u reci Savi, Zatim  “ Aktivizam mladih u NVO sektoru” Boško Nikolić , gde nas je upoznao sa mogućnostima mladih i šansama koje pružaju NVO omladincima. Zatim su usledile dve prezentacije predstavnika IRIG Moj Graf od  Srđan Budimčić “Erasmus plus iskustva I mogucnosti – i „Eramus +EVS“ Marko Kelebera koji su nam prezentovali mogućnosti aktivnosti mladih u jednoj maloj lokalnoj samourpavi. 

 

 Ljilja Josić iz Evropskog pokreta Sremska Mitrovica nas je upoznala sa aktivnositma sprovedenim na projektu – programu Iskoristi šansu  sprovedenim u partnerstvu sa Agencijom za ruralni razvoj i Opštinom Koceljeva. Za razliku od prethodnih prezentacija ovaj program je uz aktivizam mladima nudio šasnu samozapošljavanja kroz programe Nacionalne službe za zapošljavanje.  

Završni deo prezentacija počeo sa projektovanjem filma – Upravljanje cvrstim otpadom Drina Sava podrućja i sa projektom nas je upoznala Mirela Čaušević predstavnik SWG RRD ,  i uvela u završne dve preznetacije u kojima su nas studenti Future upoznali sa  Primerom dobre prakse: primenjena nauka na oglednom polju                               Futura u Noćaju   i  Čovek kao glavni faktor ugrožavanja biodiverziteta                    podrinja“ predvodjenji timom Vuka Gajica. 

Nakon ručka usledillo je potpisivanje Pisma o namerama izmedju Ruralnog Centra Sova i Eko Leonarda za predlgo projekta koji je nastao kao razultam radionice u Loparama i rada timova udruženja sa kojim će RC SOVA u partnerstvu da aplicira sa EKO – Leonardom kod Ministarstva Spoljnih Poslova uprave za Dijasporu.. 

Za kraj konferecnije Boško Nikolić i Marko Cvjanović su ućesnicima podelili zahvalnice  za aktivan doprinos  prilikom realizacije ovoga projekta. aaa

Na konferencije je učestovalo 40 predstavnika Drina SAva podrućja. a sa skup je podržan od  strane  Stalne radne grupe za ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi u okviru Projekta “Podrška regionalnoj saradnji i izbalansiranom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja evropskim integracijama” uz finansijsku pomoć 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.