Ani Anciger nagrada povodom dana Vrabaca

Udruženje Ruralni centar Sova u saradnji sa Društvom sa zaštitu I poručavanje ptica ,dana 20.3.2017 godine. u Sremskoj  Mitrovici organizovano obeležavanje Međunarodnog dana Vrabaca  putem prezentacije 2 teme  Omladinski aktivnizam u zaštiti biodiverziteta I Ugružene Vrste ptica Drina Sava Regiona.  učenicima  Srednje Medicinske škole Draginja Nikšić iz Sremske Mitrovice.

Cilj manifestacije je da skrene pažnju javnosti na važnu ulogu vrabaca i da se sačuva njihov opstanak. U Srbiji se gnezde tri vrste vrabaca a to su pokućar, poljski i španski vrabac.

Pokućar je nezvanični simbol Grada Beograda, a njegov lik je korišćen za maskotu Univerzijade 2009.godine u Beogradu. Kod nas u Sremskoj Mitrovici prisutni su vrabac pokućar I poljsku vrabac.

Vrapcima može pomoći postavljanjem kućica za gnežđenje, pažljivim planiranjem i održavanjem zelenila, zimskom prihranom i zaštitom od domaćih mačaka koje su im u selima i gradovima najveći neprijatelj.

Početkom godine u Srbiji živi oko pet miliona, a krajem leta, nakon gnežđenja, populacija vrabaca u Srbiji naraste na oko 10 miliona jedinki.

Istovremeno  uputli smo apel našim grašanima I saradnicima da nam dostave fotografiju Vrabaca  I pomognu I prebrojavanju vrabaca.

volonteri I saradnici RC SOVA tokom 5 dana izbrojali 323 vrabca  I uočili pravilo das u populacije vrabaca bile brojnije od 5 jedinki samo na loklacijama gde je bilo zbunaste vegetacije , Trend urbanizacije, I promene namena zemljišta, ukalnjnja zbunaste vegetacije kao I promena stilova gradnnje dovodi do smanjanje poluacijai same brojnosti jedinki,

interesatno je da gotovi 7 dana nismo imali podatke za poljkog vrabca a injemu se areal smanjio u gradu – isključivo stanište uz reku savu I pojedinčni primerki na spomen parku. .

Poslednicu samnjenja brojnosti mogli su da osete sugradjni koji u pokašavli da slikaju vrabce, pristoglo nam je popriličan broj fotografija I odličili smo se svima koji su slali podakte I fotografije podelimo infomarmativno ekukativni material RC SOVA u Društva za zaštitu I proučavanje ptica Srbije  – 22  mladih ali I dodelimo Grand pri Ani Anciger za fotografije koje nam je poslala I Radio Ozon za medijsku pomociju . Za Anus mo spremili knjigu o pticama iz Zmajeve Edicije  dok za radio Ozon uramljennu fotografiju Sove.ana anciger sa nagradom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.