UNDP – Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda

rogram Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je globalna organizacija koja se zalaže za promene i povezuje države sa znanjem, iskustvom i resursima kako bi se omogućio bolji život ljudi. UNDP je prisutan u 170 zemalja i teritorija, sa kojima radi na pronalaženju rešenja za globalne i nacionalne razvojne izazove. Sremska Mitrovica dobila je podršku UNDP kroz odobren grant projekat “Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda” koji realizuje Ruralni centar Sova iz Sremske Mitrovice. Tim povodom, u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici, 1. februara je održana početna konferencija radi upoznavanja javnosti sa ciljem projekta i projektnim aktivnostima.

Grant je odobren kroz UNDP Projekat “Aid for Trade: Support to Productive Capacities in the Agro-industrial Sector in Serbia” finansiran od strane Ruske Federacije. Ukupna vrednost projekta je 21.250 dolara, od čega je iznos kofinansiranja od strane UNDP-a 19.050 dolara.

– Projekat je usmeren na umrežavanje lokalnih proizvođača tradicionalnih proizvoda i seoskih turističkih domaćinstava, u funkciji korišćenja održivih lokalnih kapaciteta radi unapređenja kvaliteta života lokalnog ruralnog stanovništva i promocije potencijala mitrovačkog ruralnog područja. Projekat traje do jula 2019. godine, i posebnu pažnju posvećuje mladim proizvočima i ženama u našem ruralnom području, kao i izvorima finansiranja njihovih aktivnosti. Takođe, projekat predviđa informisanje i edukaciju neregistrovanih proizvođača o benefitima registracije, o značaju legalne proizvodnje i prometa proizvoda, odnosno o načinima legalnog plasmana proizvoda na regionalnom tržištu, istakao je Marko Cvijanović, predsednik RC Sova.

Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, pohvalio je projekat “Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda” jer, kako kaže:

– Snažno doprinosi razvoju ruralne ekonomije na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, kroz mobilisanje lokalnih proizvođača poljoprivredno-prehrambenih i zanatskih proizvoda i subjekata koji se bave seoskim turizmom. Pored edukativnog dela u ovoj oblasti, projektom je predviđeno formiranje korpe lokalnih proizvoda koja će se moći nabaviti kao korporativni i diplomatski poklon, a domaći i strani turisti će korpu ili pojedine proizvode iz nje moći da nabave kod lokalnih seoskih turističkih domaćinstava, gde će biti postavljeni info pultovi o načinu poručivanja korpe. Takođe, svi subjekti uključeni u projekat, i proizvođači i turistička domaćinstva, dobiće i odgovarajuću turističku signalizaciju, kako bi bili što vidjiviji domaćim i stranim kupcima i turistima. Osim Agencije za ruralni razvoj, projekat će podržati i ostale gradske institucije.

 

rojekat je pohvaljen i od strane mitrovačke Turističke organizacije, jer se njime promoviše seoski turizam i doprinosi brendiranju lokalnih proizvoda. S obzirom na to da se projektom afirmiše seosko preduzetništvo i zanatsvo, i propagira legalna proizvodnja domaćih proizvoda, projekat podržava i Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga, kao i DOO “Sirmium put”, posebno kod dela izdavanja dozvola za postavljanje turističke signalizacije. Sve ove institucije će dati svoj doprinos u daljoj realizaciji projekta.

Milenko Jovanović, jedan od vlasnika firmi čiji će se suhomesnati proizvodi nalaziti u Korpi sremskih tradicionalnih proizvoda, ističe značaj ovog projekta navodeći:

– Ovo je lep vid promocije i prilika da zajedno nastupimo. Turistički kapaciteti našeg Grada biće takođe promovisani i svi koji dođu mogu da vide i da kupe sve što je tradicionalno vezano za ovaj kraj. Postavljanje ove turističke signalizacije značiće nam mnogo jer prodajemo svoje proizvode sa kućnog praga, ovako će nas lakše naći i bićemo dostupni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.