Ideja i koncept Sove

Ideja da se okupimo oko novog udruženja nastala je tokom 2013. godine kod nas po godinama mladih a po iskustvu malo starijih saradnika više regionalnih, nacionalnih pa i internacionalnih organicija. 

Imali smo želju da pokrenemo našu lokalnu zajednicu i damo naš doprinos ujednačeno ruralnom razvoju sa jedne strane, dok sa druge strane hteli smo da očuvamo prirodu, takodje dovedemo turiste,  pomognemo  malog proizvođača, unapredimo turističku infrastrukturu….

Rezultat slika za ego i eco

Naigled mnogo tema i mnogo izazova ali u principu veoma jednostavno, koncept od koga ne odstupamo ni 5 godina posle,  podrška lokalnoj inicijtivi pojedinca, organizacije ili zajednice od  razvoja ideja  do implementacije projekta uz postovanje ekoloških načela i zaštiti prirode bilo vrste ili staništa. 

Drugi koncept i jedan od srednjeročnih ciljeva je da osnivači Sove imaju poslove mino organizacije a da samo ukoliko projekat zahteva odredjeno angažovanje i neko uloži odredjeno vreme i postoji mogućnost da bude plaćen iz projektne linije

Tokom januara 2014 seli smo napravili  koncept, podneli registaciju i registrovali se.

APR Registracija

 

Zašto Sova ?

Svi mi osnivači volimo sove i imamo sreću da živimo i radimo u gradu koje ima jedno od najvećih  zimovališta vrste  Utine Asio otus u centru grada koje broje od  200 do 500 jedinki zavisno od godine.  Istraživanjima kojima se bavimo utvrdili smo da svako naše selo ima jata na zimovanju koja broje izmedju 20 i 70 jediniki i da se usled intervencija orezivanja krošnji, seče u glavu proredjivanja drvoreda jata smanju i pomeraju sa  lokacija. 

Samim tim imamo potrebu da svake godine zagovaramo zaštitu ove vrstei njenih staništa i mirkolokacija. 

Šta to mi u stvari radimo ?

Mi volimo prirodu, i kao naučni radnici  istraživali  smo leptire, ptice, gljive, zmije, bilje i drveće i te poodatke sa raznih terena unosimo u baze podataka, (Bioras, Alciphron, Naturelist Ebird i druge), i posle nekog vremena zapitali smo a šta da radimo sa spiskovima u viokama,? Šta Peri stočaru iz sela Zasavica znači da smo tamo zabećiti 200 vrstaa ptica,  60 vrsta dnevnih leptira? ili Milanu koji živu u Sremskoj Mitrovici da u plavnoj zoni reke Save živi prelp ugroženi leptir Apatura iris – mali prelivac?

Promenili smo koncept naših istražianja tako da naši rezultati postaju alat nakon što valozujemo – vrednujemo te podatke i objasnimo lokalnoj zajednici benefit i tog staništa i leprira i ptica i pečuraka možemo da pričamo o konceptu lokalnog razvoja.  To radimo putem radionica sa različitim ciljnim grupama od učenika osnovnih i srednih škola, stanovništva,  urbnog i ruralnog područja kao i aktivistima drugih  orgnizacija.

Promovišemo malog proizvođača od ideje i podrške od  prelaska iz sive u zelenu zonu poslovanja, i putem koncepta Sremske korpe proizvoda ( www.sremskakorpa.rs ) i kroz rad lokalne akcione grupe. Podrška se oleda u pronalaženju sredstava( fondrasing, crownfunding identifikacija  subvecnija i relevantnih konkursa)  , organizacije obuka, mentoringa kao i organizacija studijskih poseta ili poslovnog povezivanja. 

Smatramo se društvono odgovornim udruženjem i kada god smo u prilici razvijamo zagovaračke projekte kako od obezbedjivanja sadnog materijala (npr sadnice za maturante), i formiranjem nove grupe aktivnosti oko  socio ekonomskog delovanja poput PET nije smeće. 

Iako je  vec pomenuto naš naziv je Sova i da u centru grada imamo najveće stanište vrste Asio otus, na našem logu je Otus scops * ćuk; jedina sova selica kod vrsta sove koja se seli i zimu provodi u toplijeim krajevima. Razlo za ovo je simboličan i proizilazi iz potreba da kada oredjena aktivosti ili zajednica ima   potrebu za našim kontinuiranim prisustvom nije nam problem da promenimo sedište što smo činili do sada.

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.