Utina

Utina ili mala ušara Asio otus
Stanište – otvoreni tereni uz rubove šuma, drvorede, parkove, voćnjake ili manje grupe drveća. 11hiljada parova. Srbiji, (3.500 u Vojvodini). love sitne sisare (poljske voluharice i miševe). srednje veličine (dužinom tela između 31 i 37 centimetara i rasponom krila 86-98 centimetara.) Težina im retko prelazi 350 grama.
Na vrhu glave imaju uzdignuto perje (uške) Oči su im žutonarandžaste, kljun crn, a noge i kandže dobro su obrasle perjem. Izvrsni su letači, nečujan let Oglašavanje „hukom”, ( kod mladih nalik škripanju ljuljaške i može se čuti sa daljine od preko dva kilometra.)
Jedan par sova sa mladuncima za godinu dana pojede čak desetak hiljada glodara.
Decembra 2014 u zimovalištu u Sremskoj Mitrovici izbrojano je 194 jedinke.