Udruženje Nimbus

Vizija udruženja:

Održive, produktivne socijalno zadovoljene zajednice zapadne Srbije, čiji stanovnici imaju razvijen osećaj pripadnosti i solidarnosti, aktivno učestvujući  za zajedničko dobro.

Zdrav lanac proizvodnje hrane, ekonomski  isplativ,  koji promoviše zdravlje ljudi i očuvanje prirode, uz racionalnu upotrebu prirodnih resursa.

Ciljevi udruženja:

Obezbedjivanje podrške akterima u ruralnom razvoju, kroz identifikaciju, iniciranje, umrežavanje i promociju učesnika, potencijala i prednosti koji doprinose jačanju regionalnog razvoja i unapređuju kvalitet života u ruralnim zajednicama.

– unapređivanje zaštite životne  sredine, edukacija građana a posebno dece i mladih o značaju

čuvanja i i zaštite životne sredine, organizovanje aktivnosti na rehabilitaciji ugroženih područja  kao i javno zalaganje  za promenu navika u pogledu  korišćenja i čuvanja prirodnih resursa

– Podizanje svesti o potrebi  udruživanja i razvoja civilnog sektora.

Osnovano novembra 2005. godine

Oblast delovanja

Zaštita životne sredine i racionalno upravljanje i korišćenje prirodnih resursa, razvoj i saradnja civilnog sektora.

Članovi Mreže za ruralni razvoj Srbije

Adresa

Bulevar Dositeja Obradovića 56/13, 15300, Loznica

E-mail: ngonimbus@gmail.com      aleksandra.velimanovic@futura.edu.rs

Koordinate 44.5332577, 19.213683

Da_Zivot_Logo.png

Projekat „Da život, ne rudnik” realizuje udruženje NIMBUS a podržava ga organizacija ORCA u okviru  ORCA Akademije.

Cilj projekta je da je Udruženje NIMBUS osnaženo stručnim argumentima i potrebama građana o uticaju potencijalnog otvaranja rudnika jadarita,sa umreženim i mobilisanim građanima spremno za učešće u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou

Dugoročni cilj projekta je:Jadar i Rađevina su područja očuvane prirode i zdrave životne sredine u kojima  lokalna zajednica zdravo živi i uživa u blagodetima svog rada.

Smanjivanje potrebe za novim rudnicima rešavanjem krajnjih pokretača klimatske krize – prekomerne potrošnje, nejednakosti i težnje za beskrajnim ekonomskim rastom

Otvaranje rudnika litijuma „Jadar” planirano je na prostoru plodne doline Jadra i šumovite Rađevine koji bi zauzimao površinu dva Zemuna.

Koristili bi godišnje, između ostalog, 24 sata dnevno, minimalno 26 000 džakova eksploziva i 130 olimpijska bazena puna sumporne kiseline koja uništava sve što dotakne. Izbacili bi u Jadar, a odatle u Drinu tretirane otpadne vode dovoljno da se napuni skoro 300 olimpijskih bazena, što ozbiljno može ugroziti snabdevanje vodom za 2,5 miliona stanovnika Srbije.

Ovde su do sada sve njive bile zasejane, u našim sokacima se i danas deca rađaju, odrastaju i ostaju da ostvare svoje snove.

Građani ne žele rudnik. Žele poljoprivredu, turizam, zdravstveno bezbednu hranu, čist vazduh i vodu.

Građani ne žele rudnik, žele staro groblje i crkvu, svoje ptice i pčele, stari dud i staru šljivu!