„Da život, ne rudnik”

Projekat „Da život, ne rudnik” realizuje udruženje NIMBUS a podržava ga organizacija ORCA u okviru  ORCA Akademije.

Cilj projekta je da je Udruženje NIMBUS osnaženo stručnim argumentima i potrebama građana o uticaju potencijalnog otvaranja rudnika jadarita,sa umreženim i mobilisanim građanima spremno za učešće u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou

Dugoročni cilj projekta je:Jadar i Rađevina su područja očuvane prirode i zdrave životne sredine u kojima  lokalna zajednica zdravo živi i uživa u blagodetima svog rada.

Smanjivanje potrebe za novim rudnicima rešavanjem krajnjih pokretača klimatske krize – prekomerne potrošnje, nejednakosti i težnje za beskrajnim ekonomskim rastom

Otvaranje rudnika litijuma „Jadar” planirano je na prostoru plodne doline Jadra i šumovite Rađevine koji bi zauzimao površinu dva Zemuna.

Koristili bi godišnje, između ostalog, 24 sata dnevno, minimalno 26 000 džakova eksploziva i 130 olimpijska bazena puna sumporne kiseline koja uništava sve što dotakne. Izbacili bi u Jadar, a odatle u Drinu tretirane otpadne vode dovoljno da se napuni skoro 300 olimpijskih bazena, što ozbiljno može ugroziti snabdevanje vodom za 2,5 miliona stanovnika Srbije.

Ovde su do sada sve njive bile zasejane, u našim sokacima se i danas deca rađaju, odrastaju i ostaju da ostvare svoje snove.

Građani ne žele rudnik. Žele poljoprivredu, turizam, zdravstveno bezbednu hranu, čist vazduh i vodu.

Građani ne žele rudnik, žele staro groblje i crkvu, svoje ptice i pčele, stari dud i staru šljivu!