Priprema dva regiona, (1) Srem (7 opština) i (2) Šumadija i Pomoravlje (13 opština) za osnivanje DMO-a,

Dana 12.6.2018 u Sremskoj Mitrovici u sali 2 skupšitne grada održana je raionica u u kviru projekta Priprema dva regiona, (1) Srem (7 opština) i (2) Šumadija i Pomoravlje (13 opština) za osnivanje DMO-a, definisanje turističkog prostora i tehnička podrška subjektima koji prodaju destinacije. u ciljanim regijama,  sa ciljem izrade Akcionog plana za razvoj turizma koji vidimo kao priliku da zajedno iskoristimo potencijale za razvoj turizma i prepoznatljvu i konkurentnu turističku destinaciju Srem.

 

Sastanak je otvoren prvom tačkom dnevnog reda, predsedavajuća MORG, Svetlana Sabo je pozdravila
učesnike i dala je predlog da se Zapisnik sa prethodnog MORGa usvoji zajedno sa Zapisnikom sa tekućeg MORGa, 20.6. 2018. godine. Predlog je usvojen.
Predsednik skupštine grada Tomislav Janković je pozdravio učesnike i dao osnovne informacije o projektu DMO.

Menadžerka projekta Bojana Lanc, prisutne je informisala o toku projekta, koje su aktivnosti realizovane a koje aktivnosti predstoje u narednom periodu: realizovano studijsko putovanje u Austriju, relevantne nabavke u okviru projekta, predat i odobren Interim report, angažovana konsultantska kuća koja bi radila na izradi strateških dokumenata itd. Predstoje sastanci i zajednički rad na izradi istih. 

Učesnici su se predstavili celom skupu.
Zatim su konsultantkinje Slavna Župan i Julija Marošek iznele osnovne podatke o regionu Srema kao i o samoj turističkoj ponudi u okviru njega sagledanih kroz rezultate ankete koju su imale da popune sve lokalne samouprave, sve turističke organizacije i stejkholderi u turizmu. Konsultantkinje su podsetile učesnike da će anketa biti otvorena još dve nedelje i da za to vreme pokušaju da je popune oni koji nisu.

Zatim su učesnici radionice organizovani u četiri grupe. Prvi deo rada grupa sastojao se u beleženju glavnih atrakcija u Sremu, glavnih turističkih potencijala ali i onih stvari koje nedostaju i koje treba popraviti. Zaključak je bio da su nam glavne atrakcije i potencijali
hrana, Fruška Gora, Obedska bara i drugi prirodni resursi a da je potrebno poboljšati infrastrukturu, saradnju i sl.

Drugi deo rada se sastojao iz predstavljanja SWOT analize regiona, a zatim i rada same grupe na dopuni iste.  Iako su se u načelu svi složili sa time šta su slabosti a šta snage regiona, kao i gde su naše šanse za razvoj,   postojale su neke nesuglasice sa prvobitnom analizom, posebno u delu snaga. Npr. mnogi su se složili da ko turizam još uvek ne može biti snaga niti šansa regiona Srem, zato što za razvoj istog nedostaje  odgovarajuća zakonska regulativa. Svi su se složili da je rad grupe u obliku MORGa i ovakva saradnja snaga koju treba iskoristiti i još više jačati.

Treći deo rada sastojao se od analiziranja šta bi to zapravo trebali biti glavni turistički proizvodi Srema, a  šta propratni. Osnovna pretpostavka je bila da su nam glavni proizvodi Kružne rute i Ruralni turizam. Svi  učesnici su se jednoglasno složili za ruralni turizam ali je na kružne rute bilo komentara. Naime, predlog je bio da se ovaj proizvod zameni drugim, npr. Aktivni odmor zato što se okviru ovog proizvoda nalaze i
kružne rute, a učesnici su ga videli kao važnijeg. Složili su se da su potporni proizvodi zdravstveni turizam,  manifestacioni i kongresni turizam ali da tu DMO treba da odigra više ulogu saradnika i pouzdanog  partnera, pre nego da upravlja samim proizvodom. Posle duge i konstruktivne diskusije, Kristina Košić je  predložila da dva osnovna proizvoda ostanu ruralni turizam i kružne tematske rute, sa potrebnim   modifikacijama. Slavka Župan i Julija Marošek su obavestile učesnike da će taj i druge predloge još
razmatrati, pa dati na glasanje i diskusiju na nekom od sledećih sastanaka MORGa.

Naredni deo radionice se sastojao od analize rada budućeg DMOa, sagledanog kroz kratkoročne i  dugoročne ciljeve u kontekstu razvijanja proizvoda, vizuelnog identiteta, kategorizacije objekata i sl. Svi  učesnici su se složili da bi prvi cilj bio da se DMO pravno i administrativno osnaži i uspostavi u smislu  definisanja forme, donošenja pravilnika i pronalaženja načina finansiranja. Paralelno sa tim bi se moralo  raditi na razvijanju barem jednog konkretnog turističkog proizvoda a takođe i na vizuelnom identitetu.

Krajnji deo radionice se sastojao od prezentacije Slavke Župan o primeru dobre prakse iz Slovenije. Suština  prezentacije je bila da Slovenija već intenzivno razvija značajan broj proizvoda kroz rad 4 velika DMOa.  Međutim, poslednji trendovi govore u prilog tome da se proizvod onda kada se razvije konstantno mora  unapređivati, menjati, usklađivati a po potrebi i promeniti kako bi se osvežio region i učinio opet  atraktivnim.

Značajnu informaciju je izneo gospodin Goran Matić iz Nacionalnog parka Fruška Gora, da je potrebno  rešiti problem postojećih turističkih objekata koji se ne koriste- braunfilda i na taj način osnažiti turističku  ponudu regiona. 

žKonsultantkinje su najavile sledeći sastanak za 19.7.2018. i podsetile učesnike još jednom da treba da popune anketu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.