Popir roda – Rezultati

U okviru projekta Valorizacija biodiverziteta grada Sremska Mitrovica podržanog od strane gradske urpave za urbanizam, inspekcijeske i komunalne delatnosti,  kao jednu od aktivnosit uradili smo  popis gnezda bele rode – Ciconia ciconia u urbanoj i ruralnoj zoni grada Sremska Mitrovica

Tokom popisa  roda koji smo uradili u koordinaciji sa Pokretom gorana Sremska Mitrovica i Društvom za zaštitu i proučavanjem ptica Srbije kao deo međunarodnog popisa bele rode koji se sprovodi na području njenog gnezdećeg areala, 

(http://rcsova.com/?p=607)

 obišli smo 35 naseljenih mesta u sa teritorije gradova Sremska Mitrovica i Šabac, opština Bogatić, Šid i Ruma i evidentirali 72 rodića. Najbrojnije selo po broju gnezda bilo je Višnjićevo  sa 4 gnezda dok je najbrojnije gnezdo bilo u selu Bosut sa 6 mladih.

Organizator Popisa je organizacija NABU, BirdLife partner u Nemačkoj, dok će Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) realizovati popis na teritoriji Republike.

Na teritoji područja koje smo obilazili kolega Marko Šćiban je evidentirao i gnezna crne rode, koja za razliku od bele rode sklanja se od ljudi i traži svoj mir.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.