Zelena Ekonomija

Organizacije U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizuju međunarodnu konferenciju Green Economy Congress, koja će se održati u Beogradu od četvrtka, 02. novembra 2017. godine, u Privrednoj komori Srbije, sa početkom u 09.00h. Učesnici će imati priliku da čuju neke od regionalnih lidera u ekonomiji, preduzetništvu, inovacijama i nauci, zaštiti životne sredine. Konferencija je otvorena za donosice odluka, predstavnike lokalnih samouprava, preduzetnike, stručnjake, akademsku javnost, studente koji studiraju programe iz oblast održivog razvoja, kao i druge pojedince i udruženja koji se interesuju za temu zelene ekonomije. 

Zelena ekonomija je jedan od inovativnih koncepcija koji je holistički u svojoj formi – generiše razvoj i poštuje regionalni i globalni ekosistem, rezultira socijalnim blagostanjem i jednakošću, dok značajno smanjuje ekološki rizik i pritisak na prirodne resurse.

U okviru Green Economy Congress, biće organizovan i Green Economy Fair, sajam start – up kompanija iz Srbije i regiona, koji će u formi speed dating-a predstaviti učesnicima svoje preduzetničke ideje i inspirisati ih da i oni pokrenu svoj biznis iz oblasti zelene ekonomije. Sajam je podržan od strane Impact HUB iz Beograda.

Teme na ovogodišnjem Kongresu će biti:

 
Cirkularna ekonomija: Promena poslovnih modela i podsticaj sistemskog pristupa u ekonomiji
Zelena transformacija: inovacije i nauka kao put ka zelenoj transformaciji
Ekonomska decentralizacija: uloga malih i srednjih preduzeća u zelenoj ekonomiji
Žene u zelenoj ekonomiji: priče o uspehu
Redefinisanje ekonomije: promena proizvodnje a ne klimatske promene 
Zelena kupovina: uloga zelenih javnih nabavki

Povezivanja aktera ruralnog razvoja

Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u okviru Projekta “Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumskim i vodnim resursima u jugoistočnoj Evropi: Perspektive ruralnog razvoja: kvalifikovanje, reintegracija i (samo) zapošljavanje” koji sprovodi u partnerstvu sa nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ) uz finansijsku podršku nemačkog federalnog Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ) organizuje radionicu KAKO DO USPEŠNOG UDRUZIVANJA  I POSLOVNOG POVEZIVANJA  AKTERA RURALNOG RAZVOJA kroz dva seta obuka:

–        Uspešno udruživanje- od teorije do prakse

–        Planiranje rasta, razvoja i upravljanja udruženjem

Radionica  se održati u periodu od 25.26. oktobra 2017.godine u Hotelu „Sloboda“, Šabac. Dolazak učesnika se očekuje 25.oktobra do 09:30 časova, a odlazak 26.oktobra poslepodnevne sesije. Radionicu će voditi eksperti iz Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“, Užice i namenjena je prvenstveno predstavnicima biznis sektora, kao i ostalim zainteresovanim iz prekograničnog regiona “Drina-Sava”. Radionica je prilika za razmenu iskustava, kao i definisanje predloga projekata za potencijalne buduće zajedničke projekte. Radionica je organizovana na participativnom pristupu, kroz diskusije i rad u grupama.

Međunarodni stručni skup „Održivi razvoj 2030“

Međunarodni skup  na Zlatiboru u hotelu „Wai Tai“  http://www.stczlatibor.rs/ , okupiće predstavnike  institucija iz Zemlje i okruženja. Prezentnovaće se dobri primeri prakse i raditi na razmeni iskustva u oblastima  organaske proiyvodnje, socijalnog preduzetništva i zelene ekonomije putem prezenterskog i radioničarskog rada, uz posete dobrim primerima praske u lokalnoj zajednici 
Dolazak učesnika je planiran za 22.10.2017.godine. Radni dani su ponedeljak 23.10, utorak 24.10. i sreda 25.10.2017.godine.

Organizacije stručnog skupa je u okviru Institucionog granta koji  se finansira sa sredstvima CSOnnect programa koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA)”

Konferencija “GRAĐANKE I GRAĐANI O POGLAVLJU 27”

Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu- REC, Kancelarija u Srbiji, zajedno sa partnerskim organizacijama u okviru Programa podrške organizacijama civilnog društva u Srbiji (CSOnnect), organizuje trodnevni skup od 16- 18 .10 2017. finansiranog od strane Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA).

Lokacija Skupa Hotel Danubius Srebrno Jezero, 

Rad se odvijao u okviru panela 

1.Horizontalno zakonodavstvo

Mirko Popović, saradnik REC-a

Panelisti:

 • Sabina Ivanović, Ministarstvo zaštite životne sredine
 • Stefan Šipka, CEP
 • Vladimir Janković, UNECOOP
 • Sreten Đorđević, advokat

 2. Upravljanje vodama panelisti – 

Moderator panela:  Zorica Korac, REC

Panelisti:

 • Dobrila Kujundžić, Republička direkcija za vode
 • Dušica Trnavac Bogdanović, MIS
 • Gordana Rodić, Moravski orašak
 • Zoran Jakovljev, GIZ Impact projekat

3. Upravljanje otpadom panelisti- 

Moderator panela: Stevan Vujasinović

Panelisti:

 • Sonja Popović, Arhus centar JIS
 • Igor Jezdimirović, IZŽS
 • Zoran Knežević, BENC
 • Kristina Cvejanov, Asocijacija reciklera

4. Energetika i klimatske promene panelisti – 

Moderator panela: Vladimir Janković, UNECOOP

Panel diskusija:

 • Ilija Batas Bjelić, Elektrotehnički fakultet
 • Željko Zečević, Opština Vrbas
 • Nikola Blagojević, Pokret Gorana
 • Dragan Roganović, IDA Kraljevo
 • Nataša Đereg, CEKOR

5. Zaštita prirode i ruralni razvoj panelisti –

Moderator panela: Ivana Tomašević, REC

 • Snežana Prokić, Ministarstvo zaštite životne sredine
 • Tanja Petrović, Mladi istraživači Srbije 
 • Slobodan Knežević, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

6. Finansiranje u životnoj sredini panelisti 

Moderator panela: Igor Kostić, REC  

 • Dejan Maksimović, Stanište, Vršac
 • Sandra Kamberović, Hrabri čistač, Beograd
 • Tbc

Predstavnik RC SOVA Marko Cvijanovic učestvovao je u Panelima 4 i 5.  Rad se odvijao kroz  panel izlaganja i radom u radnim grupama u kojima su participativno donošeni zaključci, koji će u narednoj fazi projekta biti formilisani u stavove koji će biti zagovani tokom CSO Connect programa

Rezultat slika za cso connect REC

Treći koordinacioni sastanak i PCM trening za mlade članove organizacija

Treći koordinacioni sastanak u okviru CSOnnect projekta koji se održao od  13 – 15. oktobra u CRTI, Topolska 22, Beograd (Vračar, blizu Kalenić pijace), sa ciljem prezentacije dosadašnjih rezulteta projekta dogovaranja oko finalnog izveštavanje projekta,

Vreme koje je bilo na raspolaganju da se odrđi bazični trening za pisanje projekta za predstavnike organizacija članova konzorciju okupljog oko  Orce na projetktu CSO connect 

Trener koji je vodio edukaciju je  bila Snežana Stojanović sertifikovani trener Tima TRI. 

Predtavnii RC sova bili su Marko Cvijanovic na koordinacionom sastanku i Matija Milkovica kao učesnik treninga. na kojem je razvijao projektnu ideju sa drugim članovima konzorcijuma.crta

ECO- wet projekat

Dana 12. oktobra 2017. godine, sa početkom u 10.30 časova, u prostorijama Vizitorskog centra  SRP Zasavica iodr\ana je uvodna radionica  projekta “EcoWet  – Procena ekosistemskih usluga močvarnih ekosistema u prekograničnom području Hrvatska – Srbija“, koji sprovodi Pokret gorana Sremske Mitrovice, Organizacija za zaštitu prirode i okoliša „Zeleni Osijek“, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrednostima na području Osiječko-baranjske županije .

Cilj radionice bio je upoznavanje predstavnika upravljača zaštićenih prirodnih dobara, lokalne samouprave,  ustanova koje se bave zaštitom prirode i nevladinih organizacija koje deluju u  prekograničnom području Hrvatske i Srbije,  sa ciljevima i planiranim aktivnostima projekta, kao i potencijalom ekosistemskih usluga prekograničnog područja.  Osim toga, radionica će biti prilika za uspostavljanje kontakata i razmenu iskustava predstavnika navedenih sektora iz Hrvatske i Srbije.

Ruralni centar sova je posebno zainteresovan za razvijanje ekosistemskih usluga i kroz nas sttateski dokument smo predvideli razvslugoj usluga koji ce doprineti odrzivosti organizacije. 

https://www.facebook.com/ruralni.centar.sova/videos/1951617628459192/ 

detaljnije o projektu mozete pronaci na linku 

Projekat EcoWet Procena ekosistemskih usluga močvarnih ekosistema u prekograničnom području Hrvatska – Srbija